Main Page Sitemap

Meille valuuttakurssipolitiikka


meille valuuttakurssipolitiikka

ei ole siitä pysyvämmin kiihtynyt, hätäisimmät ovat jo ehtineet julistamaan Phillips-käyrän kuolleeksi.

Suomen rahapolitiikka onkin ollut kovin menestyksekästä, esimerkiksi 80-luvun valuuttakurssipolitiikka. Älä nyt nojaudu noin lapselliseen kommenttiin. Meille on tärkeä, että Eurooppa on taloudellisesti vahva ja kykenee puolustamaan monenkeskistä järjestelmä ja solmimaan uusia kauppasopimuksia. Rahoitusala on jälleen murroksessa, jonka moottorina toimii nyt digitalisaatio. Meille oli suuri kunnia, että Stan osallistui Israelin keskuspankin päjohtajana ollessaan Suomen Pankin 200-vuotisjuhlakonferenssiin Helsingissä vuonna 2011.

Päjohtaja Olli Rehn: Eurooppa ja Suomi 20 vuotta EU:n edut ja haitat Suomen kannalta Olli Rehn: Puhe Finanssiala ry:n Finanssi-illassa Päjohtaja Erkki Liikanen: Kunnianosoitus Stanley Oecd: Suomen BKT:n kasvu hidastuu 2,4 prosenttiin

Venäjä voisi lisätä tuontiaan voimakkaasti velkaantumatta ulkomaille. Pohjoismainen BBH, jossa Hartwall on mukana, on tehnyt venäläisestä Baltika -panimosta alansa menestystarinan. Suuret järjestelmät ovat kustannustehokkaita. Oecd varoittaa hallitusta julkisen talouden ennakoitua heikommasta kehityksestä. Tähän arvioon on saatu vahvistusta kuluneiden vuosien aikana. Suomen eurojäsenyyttä valmistellut Jukka Pekkarisen vetämä professorityöryhmä korosti työmarkkinoiden joustavuutta edellytyksenä sille, että Suomi menestyisi rahaliitossa. Venäläisyritykset investoivat myös ulkomaille, on ehkä hieman yllättävä, että vuodesta 1999 venäläiset yritykset ovat investoineet ulkomaille lähes yhtä paljon, kuin ulkomaiset yritykset Venäjällä. Monet läntiset tarkkailijat pitivät tätä merkkinä siitä, että läntinen päoma ei välttämättä ole tervetullut hyödyntämän Venäjän runsaita luonnonvaroja. Valuuttajärjestelmässä vähintään bitcoin kauppa koko tavua märitelty 15 devalvaatioraja meni rikki. Vaihtotaseen voimakas ylijämäisyys johtuu ennen kaikkea öljyn korkeasta hinnasta. Ruplakriisi sotki ulkomaankauppaa, viime vuosikymmenen loppupuolella Venäjällä tehtiin rahauudistus, jonka myötä seteleistä leikattiin pois kolme nollaa: yksi uusi rupla vastasi tuhatta vanhaa ruplaa.

Tässä konferenssissa pitämässän esityksessä Stan esitti kysymyksen, ovatko rahoitusjärjestelmän kehittyneisyys ja taloudellinen kasvu yhteydessä toisiinsa.
Suomessa harjoitettu raha- ja valuuttakurssipolitiikka on oecd:n mukaan lujittanut luottamusta Suomen markkaan ja luonut pohjaa Suomen liittymiselle Euroopan valuuttajärjestelmän EMS:än.
Hallituksen onkin katsauksen mukaan lähitulevaisuudessa pätettävä, liittyykö Suomi EMS:n valuuttakurssijärjestelmän ERM:än, todetaan katsauksessa.
Oecd varoittaa hallitusta julkisen.


Sitemap